MASSAGESKOLEN
v/ Gunna Højgaard

Kontor:
Sankt Jørgens Allé 7, 4. tv.
1615 København V

Telefon 411 410 77
gunna@massageskolen.dk

Gunna Højgaards Blog | Nyheder

Graston teknik

23. februar 2018

Graston teknik

Nyhed i Danmark

Eller

Gammel vin på nye flasker?

 

Graston teknik er udviklet af en canadisk ingeniør, som så muligheden for at behandle med skrabeteknik uden at gøre skade, hvis man bruger blankpolerede metalinstrumenter. Mr. Grastons indsats var så at designe et sæt redskaber, som gør det muligt at skrabe både tykke og tynde vævslag, mellem knogler og tæt på led.

Behandlingen retter sig mod det bindevæv, der er tættest på hudens overflade.

I kinesisk folkemedicin kendes Gua Sha, som er en lignende skrabeteknik. Når man skraber på huden, sker der flere ting. Det mest synlige er, at der udløses histamin, som udvider kapillærerne. Når man fortsætter med at skrabe, opstår der små bristninger i kapillærerne, som giver punktblødninger (petekkier). I kinesisk folkemedicin betragter man dette som et regn på, at noget skadeligt forlader kroppen. I vestlig medicin, behøver jeg vist ikke tilføje, ses det som en vævsskade og bør undgås.

Der sker også det, at adhærancer (mikro-sammenvoksninger i bindevævet) trækkes fra hinanden, så vævslag kan glide på hinanden. Det er et af principperne i bindevævsbehandling og arvævsfrigørelse, som er anerkendte fysiurgiske behandlingsmetoder.

Endnu en virkningen af skrabningen er en forbigående smertelindring. Det hænger sådan sammen, at moderate smerter aktiverer en tilpasningsmekanisme (adaptation), som kan være vældig praktisk, når man har vigtiger ting for end at bekymre sig om lidt smerte. En fysisk påvirkning af huden kan aflede smerter fra dybere liggende organer, som ikke nødvendigvis behøver befinde sig i det område, der behandles. ’Det skyldes, at smerten, som vi opfatter den, er resultatet af hvordan hjernen tolker det input, der strømmer ind fra sansenerverne.

Gua Sha blev i Mao-tiden genoplivet og udbredt af barfodslægerne, som blev sendt ud over hele Kina som erstatning for de uddannede læger, der var faldet i unåde. Endnu en af Maos ejendommelige og bagstræberiske kampagner. Manualen til barfodslægerne anbefalede Gua Sha som universalmiddel mod alt muligt, både fysiske og psykiske sygdomme.

Skrabeteknik – med brug af forhåndenværende, egnede redskaber fra køkkenskuffen – har i flere år været en del af mit kursus i fasciebehandling og arvævsbehandling. Det er således ikke helt rigtigt, når Sports Pharma reklamerer med, at man med et Graston – kursus i bagagen kan blive blandt de første, der bruger Grastonteknik i Danmark!

Da jeg for nogle år siden traf på teknikken på et kursus, havde instruktøren mistet sin kuffert med instrumenterne, så vi klarede os med skeer fra kantinen. Det fungerede udmærket. Vi fik at vide, at man for at blive certificeret Graston terapeut skal købe det komplette kursus i teknikken samt et etui med redskaberne. Ikke nogen helt billig historie.

Som jeg ser det, er lanceringen af Graston endnu et tilfælde af overflødig branding med henblik på at etablere en indtægtskilde for Graston-ejerne.