MASSAGESKOLEN
v/ Gunna Højgaard

Sverkilstrupvejen 14
Torup
3390 Hundested

Telefon 411 410 77
gunna@massageskolen.dk

Gunna Højgaards Blog

Kolliderer du med barrieren?

17. april 2013

Kolliderer du med barrieren?

Når vi udspænder bindevæv (sener, fascier og lignende væv), vil der på et punkt i bevægelsen være en lille smule modstand, så hvis vi vil udspænde længere, skal der bruges lidt mere kraft. Dette er den første barriere, vi møder. Ude i den engelsktalende verden forklarer man at det er, som om om man støder på kanten af en fjer (feather´s edge).

Når stramheden skyldes en blanding af muskeltonus og stramhed i bindevævet, er det lige så effektivt eller mere effektivt at udspænde her ved denne første barriere, som det ville være at presse sig videre til den grænse der er ved barriere nr. 2,  hvor der kommer bristninger i vævet, hvis man fortsætter. Hvorfor? Fordi det er feedback fra bindevævets sensoriske nerver der gør, at muskeltonus bliver reguleret. Når vi kan nøjes med at regulere tonus ned via nerveimpulser, er det slet ikke nødvendigt at bruge kræfter. Brug lidt tålmodighed i stedet.

Hvis du undgår at kollidere med barriere nr. 2, er du sikker på at undgå skader. Du kan også i de fleste tilfælde behandle helt smertefrit.

Skal vi da aldrig udspænde ved barriere nr. 2? Jo, hvis vi vil udspænde det tætte bindevæv som for eksempel findes i fodsålsfascien (fascia plantaris) eller i akillessenen, og stramheden ikke skyldes tonus i den tilhørende muskulatur men arvæv i selve senevævet, så vil det være på sin plads at udspænde der.

Hvor længe holder en udspænding af bindevæv? Ikke særlig længe! Det begynder meget snart at trække sig sammen igen. Hvorfor behandler vi da på den måde? For at give klienten en oplevelse af ny bevægelsesfrihed.  I det omfang klienten benytter sig af sin nye frihed, vil styringen af hans/hendes bevægemønster i hjernen ændres, så der indarbejdes en ny og bedre måde at bevæge sig på. På den måde virker det i lang tid.

Det er ændringen af de daglige vaner, der virkelig gør en forskel. Set på den måde begynder vores behandling egentlig først, når kroppen tilpasser sig sine nye muligheder.