MASSAGESKOLEN
v/ Gunna Højgaard

Sverkilstrupvejen 14
Torup
3390 Hundested

Telefon 411 410 77
gunna@massageskolen.dk

Gunna Højgaards Blog

Når massøren selv har ondt i skulderen

06. december 2012

Når massøren selv har ondt i skulderen

Min kollega skriver:

Jeg har haft nogle skulderleds-smerter igennem nogen tid. Indenfor de sidste 2 uger er de blevet noget forværrede og det går helt ned til efterhånden underarmen og lidt i håndleddet. Jeg er ikke på job, hverken mit hovedjob eller massør, da jeg har for ondt.

I næste uge skal jeg til MR-scanning af skulderleddet for at se om der evt. er tale om delvis ruptur af en rotatorcuff-sene. Det mente min læge der kunne være tale om. Han undersøgte mig grundigt og er selv uddannet kiropraktor. Det er blevet kraftigt forværret efter jeg var hos en alternativ behandler i xxxxxx desværre.

Jeg er noget trist, er bange for hvis dette skulle koste mig min mulighed for at øge min massør-virksomhed, specielt nu hvor jeg var i gang med at planlægge evt. selvstændig virksomhed med externe lokaler. Noget rigtigt skidt, men jeg ser frem til MR-scanningen og hvad den siger.

Mit svar:

Det gør mig trist, at også du er ramt af de midaldrende kvinders svøbe, den inflammerede skulder.

Jeg har igennem årene behandlet mange, især kvinder, for dette. Min behandling kommer ind, når skulderen er næsten helet.

Der vil være en periode først i forløbet, hvor manuel behandling og øvelser absolut frarådes, fordi det ikke giver vævet ro til at hele.

De der underviser massører i sygdomslære burde lægge mere vægt på dette, da vi er så mange, der rammes af det. Hvis din behandler i xxxxx havde vidst det, var du måske nu allerede på vej til at få det bedre. Det var vel ikke en massør?

En skanning er god til at få afklaret, hvor skaden sidder, men kun, hvis den, der læser billederne, er god til billeddiagnostik, det må vi krydse fingre for. Men uanset hvad der begynder inflammationen i skulderledkapslen, kan den brede sig til at det bløde væv der. Og det gør den tit, hvis man fortsætter med belastningen.

Din mail giver mig stor lyst til at holde et specialkursus i, hvordan massører håndterer denne skulderlidelse.

De fleste, jeg har kendt med betændt skulderled, har haft det imellem 3 og 9 måneder, før de var symptomfrie, og bagefter er der en øget sårbarhed i skulderen på grund af arvæv/degeneration, og hypersensibilisering af smertesystemet, således at hun/han resten af livet skal passe på med ensidig belastning, traumer og enkelte hårde belastninger. Grunden til, at dette rammer os kvinder mere er vores hormonelle omstilling i klimakteriet. Den gør, at bindevævet bliver dårligere forsynet med de helt små blodkar, og væskedynamikken bliver hæmmet. Derved bliver alle helingsprocesser langsommere.

Jeg ønsker virkelig for dig, at du kan komme ovenpå igen, og det vil helt sikkert lykkes for dig, hvis du kan give din skulder ro, så den stille og roligt kommer sig. Giv den tid. Du må gerne bevæge skulderen, gør det i bløde bevægelser under smertegrænsen. Der må heller ikke være smerter bagefter, for så har det været for meget. Bløde bevægelser kan være, at du svinger med armene, når du går.

Pas på med yderstillinger, foroverbøjet holdning, og især med kraftig indadrotation af armen. Sov med armen langs siden af kroppen, og lig ikke på den dårlige side. En af de mest udsatte sener er den fra supraspinatus, som belastes ved indadrotation og ved, at man løfter armen fremad/udad. Støt armen med puder i den mindst smertende stilling, hvis den begynder at blive øm, når du hviler eller sover. Brug trøjer med knapper eller lynlås, så du ikke skal vride armen for at klæde dig af eller på. Bær på ryggen eller i den anden hånd.

God bedring!